02/02/2017
Els calçots són un dels productes gastronòmics més preuats de Catalunya, i la tradicional calçotada és pràcticament una festa nacional que se celebra arreu del territori. Però quins són els seus secrets?
Fer una calçotada és, pràcticament, una activitat obligada a Catalunya. Se la pot considerar una gran festa que, a més, compta amb un gran reconeixement gastronòmic a nivell internacional. Els calçots més famosos són els de Valls, que és d’on se’ls considera originaris, reconeguts com a indicació geogràfica protegida (IGP).
Als restaurants de paella Cullera de Boix ja ha començat la temporada de calçots! Durant els caps de setmana ja es pot gaudir d’una gran calçotada, i alguns plats del menú s’elaboraran amb aquest ingredient
El calçot, com a tal, neix del bulb d’una ceba que ha de passar per diversos processos al llarg d’un any. Sí, un any! Cal tot un any de conreu per poder obtenir els calçots dels quals tant gaudim a taula.
El procés comença a finals d’any, quan es planta la llavor i comença a créixer el bulb en un planter. A la primavera s’ha de trasplantar a la terra i a l’estiu s’arrenca. A la tardor es torna a plantar la ceba, i a mesura que els brots van creixent, i sortint de terra, s’han d’anar calçant (d’aquí ve el seu nom), és a dir, s’han d’anar cobrint de terra de mica en mica, cosa que els fa créixer allargats i els manté blancs i tendres.
No és fins a finals de novembre que ja es poden començar a collir els que s’hagin plantat abans. La temporada de calçots, però, tendeix a començar cap a finals de gener, coincidint també amb la Festa de la Calçotada de Valls, i es pot allargar fins ben entrat l’abril.
Per a una calçotada calen tres coses bàsiques: salsa romesco o salvitxada, calçots i pitets!
Si es tracta d’una calçotada, primer caldrà la salsa romesco, que s’elabora a partir de nyores, tomàquet, alls, pa torrat, vi blanc, oli, avellanes i ametlles. El més important és aconseguir que quedi prou espessa perquè s’adhereixi als calçots i prou líquida per poder-los-hi sucar. Els calçots s’han de fer amb foc de llenya, un foc ben viu, que crema les primeres capes de la ceba i deia l’interior ben tendre. I els pitets sempre fan servei quan es tracta de no embrutar-se! Això sí, les mans han de quedar ben negres.
Ara bé, al receptari de Cullera de Boix també hi trobaràs receptes amb calçots que no tenen res a veure amb embrutar-se les mans, i que donaran un toc gurmet a l’àpat.
Subscriu-te al nostre newsletter i coneixeràs
les promocions, menús i l'última hora
de Cullera de Boix!