19/12/2016
Al centre de Barcelona, a qualsevol del tres locals de Cullera de Boix, els menús especials per al Nadal contemplen els plats més tradicionals d’aquestes dates, com els canelons
Durant les festes de Nadal les olles, les paelles i el forn no deixen de treballar, i és que és l’època de fervor de la cuina, sobretot de la típica i tradicional. Està permès repetir cada any el mateix menú, perquè d’aquesta manera ho dicta la història de la gastronomia; així que a Catalunya el dia de Nadal és dia d’escudella i carn d’olla i el de Sant Esteve, de canelons.
L’ordre està ben pensat i té una explicació: els canelons s’elaboren amb les restes de carn de l’escudella del dinar del dia anterior. Cal dir, però, que no sempre ha estat així i que abans de que els canelons s’instal·lessin en el receptari català, el menú del dia 26 de desembre era arròs elaborat amb les restes de l’àpat de la vigília de Nadal.
Encara que a Cullera de Boix són especialistes en arrossos, i preparen la millor paella de Barcelona, per Nadal no obliden la tradició. Per això, als menús de Nadal i Sant Esteve hi destaquen els seus canelons casolans, amb ànec i beixamel trufada.
Els canelons són d’origen italià, del segle XVI, coneguts com “una pasta feta amb ous, un farcit variable, gratinats al forn i coberts amb salsa beixamel o una altra salsa a la crema”. ‘Canneloni’, com són coneguts a la península itàlica, és un augmentatiu de ‘cannela’, que a la vegada és un diminutiu de ‘canna’ (canya), en referència a la forma de tub que presenta aquesta pasta. No va ser fins a mitjan segle XVIII que es van incorporar a la cuina catalana. En aquella època la restauració pública del nostre país estava dominada per cuiners suïssos, francesos i italians que van introduir els seus plats forans i, la ‘Maison Dorée’, un dels restaurants amb més prestigi de la ciutat de Barcelona, va fer la seva gran aportació: aconseguir popularitzar la recepta dels seus canelons extraordinaris.
Els catalans hem personalitzat aquest plat fins fer-lo ben nostre i, a diferència dels italians, tradicionalment els farcim amb carn rostida i els cobrim amb formatge ratllat per gratinar-los al forn. De totes formes, cada casa els prepara a la seva manera i, amb el pas del temps, s’han introduït nombroses variacions: amb espinacs, de peix, amb bolets… Cullera de Boix s’atreveix a fer-los amb ànec, poma i beixamel trufada.
Subscriu-te al nostre newsletter i coneixeràs
les promocions, menús i l'última hora
de Cullera de Boix!